Sunday, 16 January 2011

LOVE IN BLOOM..17 DEC 2011


      
what's HOT is gettin' HOTTER!!
..DreAMs WeDDing...



Kalau berbicara aje tentang CINTA, memang la cukup indah bagi pasangan kekasih…semua nya manis-manis aje..walaupun kadang-kadang ada sweet sour nyer dan kadang2 masam nyer saja pun ada jugak..hehehe..cinta yang disemai pasti mekar..bertambah mekar apabila hubungan itu disimpul dengan ikatan rapi..

Tanggal 12.12.09 merupakan tarikh bersejarah dalam hidupku...pada tarikh ini lah daku menjadi tunangan orang..tunang kepada Muhammad Aziff Bin Abd Rashid..



Kasih yang bersemi dan terikat rapi ini semakin kukuh dan hanya menunggu saat untuk diijab kabul kan..tapi asal pikir je pasal hari bahagia tu pasti semua wanita jadi tak keruan..ye la..mesti nak yang indah, meriah dan perfect...so pendek kate setiap wanita ader dreams wedding mereka sendiri.......hehehhe...Pabila dah nak kahwin ni mula la fikirkan apa yang patut...Tgh2 pikir ni la macam2 persoalan datang  kepadaku...adei...penat nak menjawab...Antara persoalan nyer adalah:

'Fie, nanti you punyer wedding nak buat kat mana". "..Tarikh nya bile?"..then ada juga la yang bertanya "dah g kursus kahwin ke?".."amik wedding package dengan sape?".."nikah nak pakai baju ape?".."Kalau sanding baju ape pulak?"..."barang hantaran dah beli ke belum?".."brapa balas brapa"..byk lagi la persoalan yang mucul dari kawan2 ku...ingat kan bile dah nk kahwin takde dah soklan2 yang kene jawab..banyak lagi rupe nyer..

So sempena CST dan LyndaRahim Kuala Lumpur buat contest ni secara tak langsung boleh la I menjawab persoalan2 teman sekalian....sambil berjinak2 dengan dunia blog...
So KALAU la terlaksana ingatkan nikah nak buat bulan 12..KENAPA?...ape lagi...kan mase tu cuti sekolah..senang sedara mara nak datang..nak amik cuti..semua senang la kan...



Jikalau nikah, harap di pagi sabtu (sehari selepas birthday ayah ku tercinta)..pagi2 bangun je bersiap untuk majlis akad nikah...bermula dengan make up dan kemudiannya mengenakan la baju nikah... 

Berbicara pasal BAJU NIKAH, I nak buat kelainan sedikit..yang pastinya baju nikah tu bukan baju kurung modern atau kebaya...bajunya ala2 dress tapi bukan 100% dress tuk reception tu..bajunya ala2 seperti dalam gambar ni tapi kan tak la mendedah dada..bertutup, bertudung..cume design bawah nya shj diambil..tanpa ekor reben yang belakang itu..just seperti pict kanan yang ada sedikit ekor..hehhe...di ingatkn sekali lagi..bertutup dada dan bertudung....heheh..bagi si putera raja seperti biasa la..bersongkok, berbaju melayu dan bersampin...

 

hehhe.so lepas je bersiap, nek kete ke Masjid Besi..scroll la ke bwah kalau nk tgk masjid besi..haa..lupa nk bg tau yg Masjid besi ni juga dikenali sebagai Masjid Sultan Mizan..So masjid ini la yang nanti akan menjadi saksi terikat nya ikatan sah antara I dengan tunang I..Bermula apabila:


Ayahanda:


Aku nikahkan dikau dengan anak kandung ku Nor Afifi bt Razaob @ Razab dengan mas kahwin nya $$$ tunai...


Tunangku: 
" Aku terima nikahnya dengan Nor Afifi Bt Razaob @ Razab dengan mas kahwin nya $$$ tunai"..

Tok kadi: 

SAH???

Saksi: 

SAHHH!!!!...


.Lega sudah....So disusuli dengan bacaan doa..







hahahaha..waktu dan ketika itu...pasti mutiara2 dr mata ku bergelinangan..tambahan lagi pabila di bacakan BACAAN TAKLIK ..Sungguh besar tanggungjawabku selepas itu...

“Saya mengaku apabila saya tinggalkan isteri saya (Nor Afifi Bt Razaob @ Razab) selama empat bulan hijrah berturut-turut atau lebih dengan sengaja atau paksaan, dan saya atau wakil saya tiada memberi nafkah kepadanya selama tempoh yang tersebut pada hal ia taatkan saya atau saya melakukan sebarang mudarat kepada tubuh badannya, kemudian ia mengadu kepada mahkamah syariah, dan apabila sabit aduannya di sisi mahkamah syariah, dan ia memberi kepada Mahkamah Syariah, yang menerima bagi pihak saya satu ringgit maka pada ketika itu tertalak ia dengan cara talak khuluk.”



Masjid Besi a.k.a Masjid Sultan Mizan

CINCIN

Lepas selesai majlis akad nikah, tiba la aksi sang putera menyarung cincin ke jari si puteri idaman...diikuti dengan ciuman tangan tanda kasih si isteri ..

                 
Pasti si suami tertunggu2 ape la yang isteri nak bg kan...?..ke si suami tk sabar nk bg something???hehehhe..ape lagi..si isteri kene la sarungkan cincin ke jari suami...pastu pe lagi....si suami mula malu2 nk bg kiss kat dahi isterinya...hehhehe..isteri pulak segan2 and berdebar..dup dap dup dap....1st time dapat kiss dr suami kan....hhehe...oh ye..berbicara pasal cincin ni...cmne design nyer yer?...simple je la...ni contohnya..yang kiri atas ni sgt la sweet...dua cincin bergabung membentuk 1 HATI...hati ku ngn hati si die.... atas kiri ni ok jugak kan? nampak elegan..!!!!!!...




Apa lagi yg nak buat lepas majlis akad nikah???mmmmm...ha! lepas aja akad nikah dijalankan boleh trus shoot dalam perkarangan masjid sebelum ke Perbadanan Putrajaya (PPJ) dan Palace of Juctice (PoJ) .Lokasi PPJ juga strategik kerana depan nya ada PoJ. Memang cantek untuk outdoor shoot. Jambatan-jambatan sekitar Putrajaya ni pon cantek2,cthnye mcm Jambatan Seri Wawasan kat bwh ni, mmg cantek la kalau CST Production shoot gmbar kahwin kat sini. Kalau mlm pon cantek, btambah cantek kalau ade fireworks..Kalau tak sempat bergambar lepas akad nikah leh sambung lepas majlis resepsi..ye la nak bergegas untuk majlis seterusnya kan...heheheh...



Photobucket


Palace of Justice dan Seri Wawasan


                  
Perbadanan Putrajaya ni la yang akan menjadi tempat utama majlis resepsiku
 juga merupakan tempat untuk majlis resepsiku...bangunan ini sungguh unik kerana "GAH" nya Sang Besi di tengah2 dua bangunan dan taman dalam bangunan pun cantek..

 

 Perbadanan Putrajaya (PPJ)

So kirenya selepas aje siap berdandan untuk majlis resepsi, kire nye akan bergerak ke PPJ...nak naik ape??????


I nak naik kete antik!!!!Harap2 dapat naik kereta antik ke PPJ dan kereta yang di idam kan...Cantekkan kereta2 ni? Jarang nmpak kereta mcm ni kat Malaysia kan? Nak beli sendiri blom tntu mampu,so time2 wedding ni la nk rase naik kereta mcm ni dgn insan tsyg..^o^


Wedding car


 Lepas itukan, yang paling penting sekali naik kereta ni dengan pakai dress. Ala, yang  english dress tu..cume seperti biase la..kene buat kelainan sikit..kene tutup tang dada....hehhe...mat saleh takpe..kite baik nya tutup la kan..Nak tengok tak camane rupe dress tu?..hehhe...dress tu bukan btk mermaid...btk A line kalau tak silap la...dapat imagine tak???..Tak ke?....okey2...jom kiter tgk gambar okey...





















So camane?hehhe..cantek dan menawan kan busana. Warna pilihan hati ivory..sebab ape?sebab kerusi pelamin bewarna so kalau baju pun colour pink nanti tenggelam la si pengantin..iye idok?hehhehe.... A line ni kene pandai pilih gak...kene cr yang tak kembang sgt..kalau duduk atas kerusi nanti tak brape cantek kalau terlampau kembang..So if Lynda Rahim leh buat baju cam ni sure gempak kan...ye la..design baju mereka skunk pun lawa2 gak....hehehhe.. 

Bayang kan pakai baju ni then nek kete antik...PEERRGGGHHHHHHHHH!!!!!..
semua sure terpegun kan?mmm...lagi tergamam bile pengantin kuar dr kete..sebab ape yerrrr????hehhehe...ape lagi..tergamam tgk KASUT pengantin..semua mesti jeles kan...FFFUUUUUhhhhhhh....ha..time ni kan...leh la CST shoot video...start dengan pengantin berarak dengan kerete antik pastu sesampai je dan time pengantin kuar trus focus kat kasut..hehhe..kasut...pastu amik full shoot...oopppsss..terlebih sudah...tp ok je kan???..
camner bentuk kasut yg menjadi idaman ku???ni ha........bunga2 gitu...LaddIIeeeesss  gitu..






 Antara conth lain mcm kat bawah la..tp tak sesempurna yang atas ni ha...(^_^)..








Tapi kan......kuar2 dari kerete antik tak pegang pape tak best....HAND FLOWER please!!! .hehehhehe.....Ada beberapa bunga yang menjadi pilihan hati....1st jenis yang pakai kat wrist pastu sebelah lagi pegang bunga tangan....bunga ape????ros sudah pasti la kan...yg lain pun okey jugak...



Hand flower



Photobucket




So sebaik aje pengantin menjejakkan kaki, mula la paluan kompang...Ye la sampai2 aje kena la disambut dengan paluan kompang kn...kompang di palu,pengantin baru..hahhaha..^^Y..




Jom bergerak masuk ke dewan....so mase bergerak ke dewan, rombongan lelaki mesti la ada tema pakaian kan??..tema nya BATIK....Dan untuk membeza kan rombongan lelaki dan perempuan, kiter akan guna 2 warna berbeza...rombongan lelaki pakai warna purple, rombongan perempuan guna warna favorite i la..pink..

WARNA  jeng jeng jeng....

I punyer nickname pnky girlz dari university sampai la loni ha..tak tau la nape..tapi mmg obses dengan pink la..semua pink..bilik pink..so bile ckp je pnky girlz semua orang tau..it's me..hehe...kawan2 selalu la perli...'lagi-lagi pink..lagi-lagi pink...takde colour len ke?tapi bile saya buat colour len aje semua org tegur...contoh nya mase tunang hari tu colour hijau..so semua tanya 'nape hijau?nape tak pink?'..


adoi...pink salah tak pink pun salah..so for my wedding, I ikut warna kesukaan I la..ingat nak buat pink..tapi sebab ramai kawan2 buat colour pink tahun lepas...so ingat kan nak buat sedikit kelainan. tapi masih mengekalkan unsur2 pink..takde unsur pink so it's not pnky girlz la kan...so cari2 punya cari akhir nya jumpa la satu colour ni (actually iza yg jumpa)...


HONEYSUCKLE..so menurut kate Pantone Colour Institute, ‘Honeysuckle’ is the colour for 2011…So ada sapa2 yang tak tahu warna honeysuckle?..Lihat la di bawah ini ye...sweet kn?


Bak kate Executive Director Leatrice Eiseman: Honeysuckle is a:
 “captivating,
stimulating color that gets the adrenaline going – perfect to ward off the blues."
..so I decided to use this colour...hehhe..kene la cari colour yg sweet dengan diri kiter sendiri kan??..So kire nye dewan tu nanti semuanya akan berunsurkan warna honeysuckle..

Sebaik aja di sambut oleh kompang tadi, pasangan pengantin dan rombongan lelaki akan bergerak la masuk ke dewan dan disambut oleh pihak perempuan. Sebelum perarakan masuk Raja sehari..so ada budak2 kecik yang menjadi flower girls akan beratur la di depan pengantin..hehehhe..

Ye la..kalau tgk dkat tv, tgk budak2 kecik jd "flower girls"  ms wedding mcm geram je sbb comel sgt...Kalau dpt budak comel mcm Mia Sara Nasuha tu jd flower girl time wedding nnti pon best jugak..(tp nnti semua org amik gambar Mia instead of me)^o^




Flower girl

So pengantin akan berjalan di belakang flower girls...si comel2 ni kan nak tabur bunga sepanjang perarakan masuk tu...then belakang pengantin ada la"flower girls" dewasa yang membawa hantaran..



Sebut pasal hantaran ni kan...kalau boleh nk semua hantaran ade tulis LONDON...bukan demand ye..saja je..buat kelainan sikit..tapi mane2 hantaran yang ada tulis london la...setengah tu takde tulis...tapi origin london la..cth nyer chocolate..Thorntons ke kn...tak nak la almond london...tu raye je leh di pakai gune..heheh...barang-barang yang boleh ada London contoh nyer LK Bennet London, Osprey London, HOBBs London...nak tengok contoh?mmm....okey la...mari I tunjuk kn.....



Handbag Osprey London..



Kasut
LK Bennet
London


                                      

Thorntons Chocolate..

Kalau chocolate thorntons,macam2 jenis ade....pelbagai bentuk...pilih aje nk yang mane...hehhe....


Biasa hantaran tak lengkap tanpa perfume kan??..Perfume nak best bau nyer dan sweet bentuk nya adalah Lola, Daisy (MArc Jacob) dan Jadore (Dior)..eh..br perasan..semua hantaran tuk pihak ppuan...aiyak.....mmm...lelaki????hehheheh...perfume I suke Gucci Sport...besssssttttt bau nyer...wallet and belt leh la beli yang Osprey ke..FCUK ke...kasut and T-shirt I suke Ted Baker or Paul Smith..kain nya sangat best...hehehe....oh lupe pulak...satu lagi barang yang biasa di jadikan barang hantaran ialah jam tgn...jenama ape ye best?mmmm.....Tag Heuer la kan..tapi kalau tak dapat Tag Heuer ,Tissot pun okey..kalau tak Bonia pun still menjadi idaman...


Ni die ha kasut dan wallet yang sempat di survey di Outlet York..



Ni antara contoh kasut Paul Smith and wallet dari Osprey London..Nampak je simple tapi bile pegang..mak ai....best giler!


Tapi "flower girls" dewasa tak leh bawa hantaran ni cmni aje....kene la ade bekas nyer kan??...............dalam byk2 wedding couture..paling suke sekali dari Arma Couture..yang ala2 cam bekas kaca tu atas ala2 bantal kecik tu aje...tak tau la ape name nyer.....dikelilingi oleh fresh flowers...mmg mengancam kan...lagi pun kalau buat masuk dewan selamat sikit kn?hehehhe...ade sape2 yang tak penah tgk??..jom tgk.....



Bunga2 tepi tu dah cukup menawan tp sebab tema honeysuckle...warna bunga dalam gmbar ke 3 ni sesuai kan?




 Cuba bayang kan kalau bekas hantaran sebelah ni adalah kasut LK Bennet ke...Handbag Osprey London...hehhehe.........kalau nak tgk gmbr nyer cmne kene la tunggu my wedding nanti kn?..:p




Kalau design yang same cmni kan, Ari wedding pun sweet and cantek jugak...bekas die pun lain dari yang lain kan?..al maklum la...dah masuk tahun 2011...mesti la mencari kelainan dr zaman 90-an dulu... pendek kate kalau la dapat gubahan dr Arma Couture or Ari Wedding Couture my dreams wedding will be a perfect wedding la jawab nya.....
























So barang-barang ni akan di pegang oleh "flower girls" dewasa...So bile masuk je dewan dan berjalan di atas red carpet akan ada la lagu berkumandang...




Lagu masuk dewan


Sesampai je di stage, wakil pihak perempuan akan menyambut semua hantaran untuk diletak kan di atas stage berhampiran dengan tempat potong cake. 


Dan ketika itu tiba masa Raja sehari bersemayam di singgahsana nya. Selain hantaran dengan ke"gah' an nyer, pelamin antara yang menjadi tarikan sesebuah perkahwinan itu.

To me, I prefer yang macam Dina Halim nyer...kat atas boleh letak bunga2, atau bebola bulat..

Pelamin: Dina Halim

Kalau biru dan kerusi dalam Dina Halim ni ditukar ke warna seperti dalam Ari Wedding Couture mmg akan da boom la my wedding!

Pelamin: Ari Wedding Couture


So lepas sudah majlis merenjis next is permotongan kek..wedding cake ni kan penting gak utk mencantekkan lg my wedding album nnti.. jadi, dlm kotak fikiran ini teringin untuk combinekan cake n cupcake...Cthnya macam gambar kiri sekali di letak atas nya cupcake yang btk teko..ala2 ade icing kuar dari teko tu...tp dalam gmbr tu choc kuar tu pada tingkat kedua yg kanan..so nk nmpak dia comel n romantic at the same time..sambil2 potong kek ada orang mainkan VIOLIN...masyukkkk!!!!!

Wedding Cake






Selesai je potong kek, pengantin pun nk gak makan....aksi suap menyuap...hahhaha....main table nak yang modern berhidang...cewahhhh!!..dessert PINEBERRY ye..tkmo la ala strwberry choc...then dah ramai yang buat...nanti kate tiru CT Nurhaliza pulak...so nak buah pineberry di letak dlm sudu cam dlm picture ni...


Main table decoration


Main table ni hanya untuk Raja sehari, mertua, my parents, my grandma (kene la cz cucu sulung kan)..hehhe....dan beberapa org lagi family yang dirasa perlu....so camner ngan family dari rombongan lain ye?mmm...kene la ada VIP table...


VIP table bukan untuk rombongan lelaki dan perempuan shj tapi untuk tetamu khas cthnya my supervisor dr York, my father's friends (Datuk2 ke Tan Sri2 ke)...
Meja VIP still mengekalkn ke pink honeysuckle..



VIP table


VIP table decoration

Card Holder



Card holder ni khas untuk reserve rombongan lelaki dengan meletakkan nama family...just to make sure semua org dapat tpt VIP...

Tak adil la pulak kan kalau meja pengantin dan VIP je cantek...tetamu pun kene la cantek gak...kedatangan tetamu kan membawa berkat kepada pengantin...so tetamu mesti di hargai jugak kan?..So ni la table untuk para tetamu dan semua tetamu boleh la merasa chocolate fountain...


Guest Table
Guest table decoration









 Chocolate Fountain

 Nyummmmmmmmmiiiiieeeeeeeee!!!!!!...i loike!


Bile selesai je majlis tetamu sure la tetamu takkn pulang dengan tangan kosong kan?sure la akan di beri wedding gift kan...Selalunye g wedding org biasenye dpt gula2, cupcake, kerepek dlm paper beg yg simple2...tp utk my wedding, wedding gift dia lain skit dr kebiasaan.. contohnye guna box yg ala2 Cinderella punye kete labu ke, tuxedo and gown ke, x pun towel yg bentuk cake.... dpt bygkan x kecomelan bnda tu? jom tgk gmbar.....




Wedding Gifts


Kalau shoot gambar nk CST gak la...kalau video confirm2 la video yg CST shoot sbb CST sgt hebat edit video..lagu ape ek nak gune???






Lagi meletop kalau boleh wat LIVE STREAMING...boleh la semua Malaysian York tgk my wedding secara live....so diorg pun happy especially 1st, 2nd year undergrad and my housemates...maklum la...winter break pendek, tak leh nak balik kan...cian gak kat depa...then lagi best kalau shoot wedding photos kat York di tengah2 salji...hahhaha...ala2 cam dalam gambar kat bawah tapi instead of lompat2 kiter shoot gambar kahwin




York, UK




SEKIAN






How to vote???

Click HERE and Vote number 120

23 comments:

  1. mantap seh..wedding of the year a ni..hehe

    ReplyDelete
  2. gud luck..=)
    do visit mine..
    http://serysuryani.blogspot.com/2011/01/contest-whats-hot-is-gettin-hotter-by.html

    ReplyDelete
  3. mendoakan impian majlis perkahwinan kak fifi mnjadi kenyataan...aminnn!!

    ReplyDelete
  4. Sery: gud luck to u too
    farah:hahahha.....impian ni yg tau separuh pasti menjadi kenyataan...tpt dah cnfirm...heheh...nanti akak bg kad ek...heheh..dtg ye..

    ReplyDelete
  5. at last ketemu jua fifie di alam blog....heheheheheeeee....amboi blog khas tuk wedding ke nie?bgui2....

    ReplyDelete
  6. hahahah...sy gune pnky girlz tuk semua urusan blog/fs/fb///heheh

    ReplyDelete
  7. huhu...kak nk pkai bju kt ats tu kew??
    PERGH!!!MELETOP BHAII!!
    hahhah
    but x kan la x ttp aurat!!!cehh alim plak
    nnti kak blk ..suro designer terkenal wat kn bju tok kak!!
    haha
    n kak nk warne per nieyh??

    ReplyDelete
  8. zack: bace idok kat atas?nak cmtu tp nk bertutup...eeeiiiii....gempak?vote la.....

    ReplyDelete
  9. woww..meletopss...hehehe
    gud luck~

    do visit mine too ye

    http://husnalalink.blogspot.com/2011/01/my-dreams-wedding-by-cst-production-dan.html

    ReplyDelete
  10. nice idea...
    gud lck k...jgn lpe visit mine...
    http://haszyatie.blogspot.com/2011/01/whats-hot-is-gettin-hotter.html

    ReplyDelete
  11. sangat details :)
    gud luck dear =)
    mood kawen tu sampai bila dengar lagu kat belog nih. huhu
    i vote for u !
    =)

    ReplyDelete
  12. like number 120 kat http://www.cstproduction.blogspot.com/

    ReplyDelete
  13. good luck ok... semoga berbahagie...:)

    ReplyDelete
  14. hehhe..credit to gamabr2 dlm ni esp dina halim, ari wedding n arma ...menampak kn lagi ke 'grand' nan my wedding

    ReplyDelete
  15. wah, grand sungguh wedding akak ye!! nk g boleh x? abg aziff sungguh bertuah!!

    ReplyDelete
  16. hahah...tu hnya impian...bukan reality...if nk reality sile la vote akak ek..

    ReplyDelete
  17. da n vote utk contest!!gud luck!!
    http://www.znhshawls.com

    ReplyDelete
  18. fifie: warna HONEYSUCKLE = warna tema kawin saya dulu.. hehehe.. sgt suka wrna tu..

    ReplyDelete